Mycket

Hej på er.
Har så fruktansvärt mycket att tänka på och all min energi går åt till saker som plugg, häst, flytt, jobb osv. Där av den kassa uppdateringen men ska försöka skärpa till mig ;). Jag kan ju inte klaga på att jag har ett tråkigt och händelselöst liv iallfall.
 
Nu har jag räknat lite matte och ska snart åka ut till stallet och rida en privatlektion för Carro. Ska bli spännande då jag aldrig ridit för henne förut. Carro går sista året på hippologen och har praktik på Forsen.
 
Jag gillar iallfall vädret, ger mycket positiv energi! Det är ju nästan ridbyxeväder, woho! Vårkänslor.
 
 

Place to be

Wången. 


Ja det var ju självklart helt fantastiskt och jag ville inte lämna stället. Jag kände mig hemma där. Vilken jäkla utsikt de är med sjön nedanför skolan och sen fjällen.

Fredagen bestod utav en rundvandring med en lärare och rektorn som båda var väldigt trevliga! Vi var ca 10 stycken som gick och alla utom en var intresserade utav islandsprofilen. Sedan blev det en god middag med elever som går hippologen och läraren/rektorn. Vi pratade en del om utbildningen osv.

Lördagen började med en fanatiskt god frukost (jäklar bra mat de hade!) sedan kollade vi lite på när gummi hade passlektion för de som går första året på hippologen. Väldigt intressant! Sugen blev man på att rida pass!!


Vi hade en samlingmed läraren och rektorn där de berättade mer ingående om wången.
Sen var det dags att rida! Jag fick rida en häst som heter blika, en väldigt söt liten fyrgångsdam. Vi red lektion för Berit i ridhuset, bara basic skritt, trav och tölt arbete.

Efter ridningen var det lunch och sen fick vi vara med veterinären på skolan! Verkligen super intressant! Vi var med honom i typ två timmar tror jag, men det kändes som en halvtimme. Fick bland annat vara med och se när en elev obducera ett framben som hade en senskada.

Sen var de typ dags att fara hem..Hade en väldigt rolig resa! Träffade nya roliga människor och hade det allmänt bäst. Nu får jag bara hoppas att jag klarar ansökningsproven och kommer in!


Trötter

Hej på er!

Har haft ett par väldigt intensiva dagar med mycket nya intryck och haft väldigt roligt! Wången var helt fantastiskt, nu vill jag bara komma in på hippologen ännu mer!! Berättar mer om det i ett annat inlägg..

Igår efter jobbet åkte jag ut till min saknade häst. Pussade sönder henne och red i paddocken. Hon var sjukt pigg och lite ofokuserad. Jag var också spänd och stressad så det gjorde inte saken bättre.. Så vi hade ju inte de bästa passet igår, haha.

Tränade mycket tölt/skritt och avslutade på ovalen med kravlöstrav och galopparbete där jag kortade upp henne så mycket jag kunde och galopperade långsamt under ena långsidan så fick hon länga på sig och gasa satan på andra, det uppskattades.


Vecka

Måndag: Vila. Jag är på Wången, rider en häst där.
 
Tisdag: Rida i paddocken med fokus på tölt/galopp
 
Onsdag: Rida över kavaletti/bommar fokus på trav
 
Torsdag: Rida lektion för Carro
 
Fredag: Får se vad Frida har hittat på för oss..
 
Lördag: vila (Vintermästerskapen, wöö!)
 
Söndag: Rida ut med fokus på fart/lydnad
 

Wången

Nu är jag och Sanna äntligen framme på wången!! Det är verkligen sjukt fint här uppe och jag ser fram emot dagen och morgondagen.

Nu ska vi snart gå en rundtur här, efter det blir det middag. Tror jag och Sanna åker hem till Sara en stund sen också. Narre!! (Nice)..

Utsikt från vårt fönster


Frågestund

Provar på att ha en frågestund! Blir glad över varje liten fråga som kommer in.
 

Hemma

Ja jäklar vilken kväll/natt det var igår. Helt sjukt underbart galet bra!! Vi fick platser nästan längst fram och det var sådan jäkla stämning! Bland det coolaste jag har varit med om! Slash, vilket jävla legend. Han har verkligen inget stopp! Halestorm var också himla bra live.
 
Lite bilder från igår

 
 
 


Nu har jag packat om min väska och ska snart dra ut till stallet och sover där. Imorgon bitti runt kl 06.00 åker jag och Sanna upp till Wången! Kommer bli så himla kul! 

Favoriter i ryktväskan

Mina absoluta favoriter i min ryktväska är: Min svettskrapa, magicbrush, hovkrats med borste och min utredningsgéle riders magic!
 
Andvänder allt utom riders magic dagligen, bästa borstarna!
 

söt

En söt bild på en söt häst
 
Älskar att hon alltid är så himla glad

Sadel..

I dags läget äger jag en hrimnir leagacy soft seat som jag gillar, men på senare tid känner jag att det är nog inte den ultimata sadeln för mig eller Urta. Så i vår någon gång kommer jag att åka till Agersta och prova ut en ny sadel som ligger perfekt på Urtas rygg och som jag kommer att älska att rida i. (Så om någon är intresserad utav att köpa min sadel, tveka inte att hör av er..)
 
Min sadel på Neistis rygg↓:
 
Jag har hört mycket gott om Agersta och så ligger det ju ganska så nära, då tycker jag att det är värt att åka till dom och få en perfekt sadel för sin häst och sig själv. Man vill ju alltid ha det bästa för sin häst!
 
Som jag har fattat det så går sadelprovningen till så att sadelutprovaren kollar när hästen springer och går, han går igenom hästen och ryttaren. Sen provar han några sadlar som man också får prova att rida i. Om man hittar någon som man fastnar för och vill köpa får man en liten rabatt på sadeln man köper. Det är viktigt vid besöket att hästen är i bra hull och musklad när man provar sadel för att få bäst resultat.
 
Vad rider du i för sadel? Något tips på sadlar?
 
Att ha en bra passande sadel och ett bra bett är de viktigaste enligt mig!

Händelserik helg

Fredag: Då far jag tillsammans med min bror till Stockholm och rockar loss på bandit rock awards där jag bland annat kommer att skåda legenden Slash som kommer att köra en hel konsert på slutet, hur fett!!?
 
 
Lördag: Åker hem från stockholm och hem till mamma för lite kvalitetstid. Åker hem senare på eftermiddagen, eventuellt ut till stallet om jag orkar.
 
Söndag: ÅKER UPP TILL WÅNGEN! Jag och Sanna åker upp till Wången på öppet hus. Ser fram emot det super mycket, ska bli kul att se hur det ser ut där uppe på riktigt och fördjupa sig mer i hippologprogramet.
 

Memories♥

Kollar på bilder och får nostalgi känslor. Saknar de underbara små hästarna. Vissa springer på de evigt gröna ängarna medans andra är sålda. Men alla har de eviga platser i mitt hjärta.
 
Sota
Sota var en väldigt snäll och rolig häst. Jag red henne när jag var runt 11/12/13 år någonting. Minns inte riktigt. Men hon var iallfall ständigt den häst jag tänkte på och älskade. Jag och en kompis åkte (en gång cyklade vi) så ofta vi bara kunde till det stallet Sota stod i. Borstade i timmar, fikade på höskullen, matade lammen, gick promenader med shettisarna och red ut tillsammans. Kan varit en av de roligaste perioderna i mitt liv.
Sota lärde mig att lita på hästar. Idag finns hon inte mer. Skulle göra mycket för att få träffa henne igen. Borsta och pussa på henne. Älskade hästen.
 
 
 
Faxi
En väldigt pigg och personlig herre som mest ville springa så fort han kunde i galopp. Jag älskade honom! Han spred sådan glädje och hade en stark vilja. Jag red honom under 2007.
 
 
Vinur
Vinur var min första medryttarhäst. Jag red honom tre gånger i veckan. Han är en stabil femgångare(passen inte framtagen) som gillade mest att ridas ute i skogen. Jag red honom 2010, man var tvungen att vara bestämd med honom fast han var ändå så himla snäll.
 
 
Saga
Saga är nog den hästen som gjort störst intryck på mig. En charmig, pigg och rolig dam. Hon hade typ noll koll på sina ben och man visst inte vad det var för gångart man red om det var grisepass blandat med trav haha. Som jag kämpade med denna häst. Jag lärde mig så stört mycket utav denna älskade häst.
Jag var med 2011 och tävlade lag-sm på henne. Japp, lilla Saga och jag tävlade! Från att inte veta vart hon skulle sätta benen till att vara med och tävla i femgång.
Hon blev såld den sommaren, jag var både väldigt ledsen och glad. Jag hoppas att hon lever och är älskad för den fina häst hon är. Saknar henne.
     
 

5 saker..

 
♦ Jag har aldrig ridit i riktig pass, (trots att jag tävlat i det)..haha

♦ Jag har lätt att tycka om nya människor och hästar. Jag är inte den som är den.

♦ Jag har bott hemifrån mer eller mindre sen jag var ca 16 år

♦ Jag älskar att hoppa! Det högsta jag hoppat är ca 110-120cm innan jag började rida islandshäst. Hoppade även barbacka på ett russ på ett hinder som låg på 80 cm.
 
Urta gillar också att hoppa↓

♦ Jag har aldrig (pepparpeppartaiträ) ramlat av och brutit något. Där emot har jag stukat, fått sprikor, en hel del blåmärken och en lätthjärnskakning.

Landsmot

Att åka till Islands och kolla på landsmot är en dröm för mig. Islands topryttare och hästar i deras miljö. Gaah! Ryser lite grann. Fatta drömen att tävla landsmot A flokk.
 
 I denna video får du skåda topryttare som Mette Mannseth, Atli Gudmundsson, Sigurdur Sigurdarson och fler!
 
 
Har du varit och kollat på landsmot någon gång??

Den travtaktiga hästen.

Om du har en häst som helst bara travar eller är väldigt travtaktig så gäller det att kämpa, det krävs mycket tålamod och tid.
 
 
Du måste rida din häst så att den förlänger och stärker överlinjen och jobba med bukmusklerna utan att den spänner sig. Man behöver ta hjälp utav alla sorter utav övningar för att stärka hästen. Du ska träna på att få hästen att länga/korta steget, få hästen att bära sig bätte och att ha hästen mjuk och smidig. Detta kan du göra genom att t.ex. rida serpentiner, öppna, fram och bakdelsvändningar eller skänkelvikningar. De övningarna använder jag mig mest av.
 
Du vill hitta det laterala mönstret i din traviga lilla häst. Det gör liksom inget att den grisepassar i början, det är bara bra! Hästen har börjat jobba på rätt sätt och med andra muskler. Hästen söker sig mer mot tölten.
 
Hästen måste klara av att få rätt vinkel och träda in med bakbenen under sig och sänka halsen för att sedan hitta balansen även när den är lång. En travtaktig häst drar ofta upp huvudet och spänner sig, då ska man absolut inte dra i tygeln för att försöka få ner hästens huvud och hals! Det gör bara så att hästen får det svårare för sitt rörelsemönster med bakbenen och att träda in under sig, den tappar balansen. Lätta istället ditt säte och låt hästen få ha lite slappare tygel, men fortsätt rid tölt tills hästen hittar balansen töltar och sänker huvud och hals, då ger du eftergift.
 
Träna mycket övergångar och varierat. Träna upp hästens styrka med hjälp utav kavaletti, löshoppning, simning och skogsridning. Rid i olika tempon. Tölten kommer att komma successivt. Det är en lång uppbyggnadsperiod och det finns inga genvägar om man vill ha en hållbar häst. Jag och Urta har hållt på med töltträning och muskelbyggnad i snart ett år. Nu kan vi tölta!

do it for the "holy shit, you got hot"

Jag är en sådan som tycker det är viktigt med träning och hälsa. Det är ju inte bara din häst som ska vara fit for fight. Det gäller att du som ryttare har en stark och stabil mage och rygg, starka ben, god kondition osv osv.
 
Inte nog med att jag är i stallet ca 5 dagar i veckan så tränar jag ca två gånger i veckan på egen hand. Antingen på gymmet eller så går jag ut och går eller springer. Varje tisdag och torsdag.
Dock är jag ganska dålig att hålla mig ifrån sötsaker och kebbab, haha. Men det är ju så gott! Brukar ha helgerna som "ätar dagar". Ibland får man unna sig!
 
Hitta motivationen till att träna, in med peppande musik i öronen och gör det bara! Du kommer att må så bra sen. Det kommer att blir enklare med tiden, du känner hur mycket mer du orkar och vad piggare och gladare du är. Det är så värt det.
 
Förra veckan mätte jag mitt kroppsfett som jag har inne i kroppen, mitt bukfett och min muskelmassa. Fick en liten chock när jag såg resultaten. Trodde inte att det skulle vara så pass bra som det faktiskt var! Du kan själv gå till din vårdcentral och få dina värden mätta, busenkelt! Och intressant!
 
 
 

Skillnaden

Mellan jobb och morgonstall..


Lag-SM smyger sig fram

Snart drar det igång! Hela grejjen med Lag-SM. Alla träningar, planering, alla ramsor som ska kommas på, alla anmälningar, pengasamlande m.m. Vi har iof samlat ihop en hel del pengar redan men i vilket fall som helst börjar det närma sig sakta men säkert.
 
Den 1 maj kommer vårat/våra eddalag och hrimfaxilaget ha uttagning på forsen! Hur skönt att ha uttagningen "hemma"?! Kan inte bli så mycket bättre.
 
Ännu är det inte bestämt vad vi kommer att rida för grenar och hur våra lag riktigt kommer att se ut. Men tror det kommer bli epic. Satsar på det iallfall, nu jäklar ska vi visa vad vi kan. Eller ja vi får hoppas att vi kvalar in, men det tror jag nog.
Grenarna jag hoppas lite på är iallfall på V3 (ungdoms fyrgång med antingen ökad tölt eller trav) eller V4 (fyrgång special) och dressyr eller eventuellt terräng.
 
Blandade bilder från lag-sm uttagningar 2011/2012 Lag-SM 2011/2012:
 
 
 
 
Älskar denna tävling. Det är så himla roligt!
 
HÄR kan du läsa mer om lag-SM
 
 
Ska du vara med och tävla i Lag-SM i år??

träningstips, tölt!

I dags läget kan jag nästan kalla mig expert på tölt (skämt å sido) men jag har tränat en hel del tölt. Det senaste halvåret har det varit fokus på tölt, töltsättning, fram och motgångar = jag har lärt mig väldigt mycket. Om känsla, övningar, styrka osv.
 
Grunden för tölten är jämnvikten. Ryttaren måste ha balans över hästens tyngdpunkt. Hästen måste ha en mjuk och stark överlinje och bära sig själv.
 
Träna mycket övergångar skritt/tölt, tänkt när du skrittar att du bara vill att hästen ska gå fortare och bara rulla in i tölten utan att bli stel, och att du får med bakbenen! Använd dig utav öppna, skänkelvikningar och volter. Börja med ett långsamt tempo som hästen klarar av och kräv inte för mycket utav din häst, låt det ta den tid det tar. Om t.ex. hästen bara har haft skritt, trav och galopp sedan den var föl krävs det en hel del jobb för att bygga upp rätt muskler och få hästen att arbeta och tänka rätt! Rid tills du har tölt!
 
Urta i början av töltsättning↓
 
Det är viktigt att stärka hästen med de andra gångarterna så att den inte blir överansträngd och styv. Galoppen är extra bra att träna för att stärka tölten. Att variera träningen för hästen är viktigt för att stärka muskeler och för att inte tappa gnistan. Ut och rid i skogen (och då menar jag verkligen skogen), över stockar och sten, upp och ner för backar, i lera, i vatten, hoppa, löshoppa, träna över kavaletti, tömkör/longera, ha hästen som handhäst eller låt den gå som handhäst, träna trail, spring med din häst... Ja det finns en hel del med varierad träning för dig och din häst.
 
Lynaden är extremt viktigt, det är du som placerar din häst. Vart har jag bakbenen, bogen, halsen egentligen?
 
Var uppmärksam på dina hjälper så du ger rätt signaler till din häst.
 
"Det är lätt att rida.."
 
 
 
(Jag skulle kunna skriva inlägg om enskilda typer utav hästar, som min som är väldigt travtaktig, eller en passtaktig häst om det skulle vara intressant?)
 

Planering

En lugn veckoplanering..
 
♦ Måndag: Rida på ovalen/paddocken
♦ Tisdag: Vila
♦ Onsdag: Rida ut
♦Torsdag: Longera
♦ Fredag: Vila
♦ Lördag: Vila
♦ Söndag: Rida ut
 
 

Wanti

Älskar pärlor älskar bling älskar priset!
 
 

Här kan du hitta detta fantastiskt tjusiga träns.
 

∞ infinity

Idag har jag hittlis bara tagit det chill, kände att jag behövde det.
Vila upp sig själv, kroppen och huvudet. Det är viktigt med återhämtning, även för människor. Kan vara lite dålig på att ge mig själv en paus, så en klapp på axeln till mig. Urta uppskattar nog och förtjänar en tvådagars vila hon också.
 
Men imorgon är vardagen tillbaka och jag taggar för att rida lektion. Älskar´t.
 
Medans jag håller på så kan jag ju berätta att jag är så sjukt pepp på allt! Jag vill så mycket och allt går så himla bra nu. Jag har så grymt mycket att se fram emot, kan knappt bärga mig! Livet♥
 

Minns

Dagen då jag blev den lyckligaste i hela unirversum. 16/8-2011
 

Hoppas

Nervositeten smyger sig fram..


dagens ridning x4

Har precis kommit hem från en riktigt bra dag ute i stallen.
 
Jag och sanna började med att åka ut till Toti och red hans hästar.
 
Jag började med att rida Gladur. En väldigt trevlig häst när man hade honom på plats, om jag får säga det själv. Jag gillade honom super mycket. Gångartskvalite över det vanliga och man var verkligen tvungen att rida för att få ett resultat. Jag blev nog lite halvt kär i honom.
 
Sen fick jag den stora äran att rida finaste Orion från Stav! Så jäkla häftig häst! Jag satt bara och tok-log när vi raceade fram i tölt. Fy bubblan vilken härlig häst. Så jäkla ridbar och glad häst. Tack Orion!
 
Sist red jag en liten söt fuxdam som inte var så mycket riden. Jäklar vilken söt häst, jag gillade henne också. Hon var glad och framåt, ganska så stel och grisepassade helst, men det fick vi lite ordning på. Tränade lite trav i slutet, hon var så duktig så.
 
 
 
Sedan åkte vi vidare till Forsen för ett litet stallmöte med alla ungdomar typ. Frida har planerat att varje fredageftermiddag så ska hela gänget göra massa roliga grejer. T.ex. Nästa fredag så ska dom rida en barbacka kadrilj laga mat ihop och fika på det. Så sådana mysiga fredagskvällar har jag framför mig hädan efter, inte illa! Älskar att Frida är så engagerad och vill alltid allas bästa.
 
Efter den lilla träffen så red jag min bästa som bara blir bättre och bättre. Hon har utvecklats så grymt mycket på kort tid. Älskade lilla häst. Vi tränade lite skänkelvikning, lite tölt, trav och några galoppfattningar. Hon var bäst! Så himla mjuk och villig till arbete.
 
Bästa Sanna och fina Aradis får avsluta detta inlägg

Häst-dag

Och så var den äntligen här. Fredagen. Kärlek.
 
Idag kommer nog bli en väldigt rolig och hästig dag. Ska börja med att åka ut till Toti ihop med Sanna för att rida på hans hästar, hur kul?!
Direkt efter det blir det bästa forsen, rida min stjärna och ett liten stallträff. Sen blir jag tvungen att åka hem. Vill såklart helst av allt sova kvar, men så ska jag jobba imorgon så då håller inte det tyvärr.
 
Söt bild på trötta tjejer i höstas..♥

Urta från Allemansängen

 
 
Vem är då denna söta filur som jag så lyckligt kan få kalla mig ägare till.
 
Urta från Allemansängen
Född 2007
e: Ymir från Allemansängen
u: Minja från Onödan
 
Urta är en väldigt snäll, rolig och personlig individ med ett hjärta utav guld och enormt mycket vilja. Hon är min bästavän.
 
Ridning: I ridningen är Urta helt fantastisk. I uppsittningen är hon lite ivrig men inte överdrivet mycket.
Hon har alltid öronen fram och man ser på hennes kroppsspråk att hon tycker att det är roligt.
 
Skritten är vägvinnande och hon har ett gott övertramp. Hon är mjuk, lagom känslig och villig till arbete.
Traven är taktren och det hon väljer i första hand (som ni kanske förstått) Hon har stora flotta rörelser. När vi travar på i friskt tempo ute i skogen eller på ovalen, den känslan är bland de bästa jag vet.
Galoppen är även den taktren och med stora rörelser, hon tar verkligen i och vill alltid göra sitt bästa.
Tölten har kommit nu och vi blir starkare för varje ridpass! Jag har fått höra att tölten kommer bli lika flott om inte flottare som hennes trav, så det låter ju mer än lovande!
 
Urta är alldeles lagom känslig! Man kan rida med en mjuk och lätt hand men också "säga till" om det behövs.
Hon lyssnar super bra och jag kan lätt göra halt eller sakta av genom att bara andas ut, använda min röst och stanna upp mitt säte. 
Men ibland blir hon lite otålig och vill mest bara springa, haha.
 
Ute i skogen kan jag både rida själv och med andra utan problem. Hon kan bli något fjantig ibland. T.ex. om det kommer en stubbe som ser läskig ut blir det en liten "vinglig gång" eller ett litet hopp förbi den om vi rider i högre tempo, haha. Annars så går det hur bra som helst, hon hoppar över stockar och badar mer än gärna. En väldigt rolig häst som har det där lilla extra, som man blir lycklig utav helt enkelt.
 
 
Hantering: Hon är världens snällaste även här. Hon njuter utav att få stå och bli ompysslad, hon kan man borsta på i timmar utan problem.
 
Det finns dock några punkter här vi ska träna mer på och det är att bli duschad, lastad och skos. Att bli duschad tycker hon mindre om men jag tror det kommer vara ganska lätt att träna bort nu när det blir varmare ute med lite hjälp från någon kunnig. Lastningen ska Frida hjälpa mig med så hon blir klockren på att gå in och ur transporten (som det ska vara helt enkelt). Och när det gäller att bli skodd så gör hon ju inget dumt som att stegra osv. utan hon bara ogillar det. Blir lite tjurig och kan bli hänging, men hon är bättre nu än i början när jag köpt henne så det är ju bara en vane sak. 
 
Hon är ganska så orädd gällande det mesta i både ridning och hantering, visst kan hon bli rädd och tycker att något är obehagligt men det går ganska snabbt att visa henne att "faran inte är så farlig" så har hon accepterat det.

Dom punkterna är nog de jag kommer på som går att förbättra när det gäller hantering. Hon gör aldrig något dumt när man går med henne eller jobbar ifrån marken utan lyssnar bra och är med liksom.
Världens bästa häst!
 
 
 Jag har nog gjort ett ganska bra jobb med min älskade häst trots allt♥
 

My valentine


Taggad för plugg!

Jag hoppas och vill verkligen komma in på antingen wången eller strömsholm i år! Helst vill jag till wången och läsa hippologprogramet. Jag villvillvill så himla gärna. Om jag inte kommer in i år tänker jag inte vara den som deppar ihop utan bara bli mer taggad inför nästa ansökningsår!
 
En extra bra grej är att jag inte kommer att söka själv utan världens bästa Sanna kommer att söka samtidigt. Hur kul??!?
 
Jag ska vara fit for fight vid ansöknings proven. Då är det tur att man har Carro på forsen som just nu går sista året på hippologen. Hon har lovat att finslipa mig och Sanna inför ansökningsproven, haha!
 
Man blir så himla motiverad utav både Carro och Sara som går på wången just nu (dom är annars är på forsen när de inte är uppe på skolan.)
Det verkar vara så himla roligt och lärorikt! Så nu jäklar..
 

Tävlingar 2013

Har funderat på vilka tävlingar man ska anmäla sig till i år. I dags läget är det lite oklart vilka jag kommer anmäla mig i och så vidare. Jag kommer iallafall att tävla i lätt fyrgång (V5) i år eftersom det är mitt och Urtas första år på banan. Jag längtar så jag nästan spricker! Är så sjukt taggad!
 
De tävlingar jag funderar på är:
 
Hrimfaxi vårtävling 27 april
Eidfaxi lätt 1 juni
Lag-SM 21-23 juli
Sleipnirs hösttävling 14 september
Hrimfaxi hösttävling 21 september
 
Lag-SM är det enda jag vet säkert att jag kommer delta i men de andra tävlingarna är jag bra sugen på. Alla ligger i närheten och det är fina och bra banor. Sen får jag hoppas på att det blir en hösttävling hemma på forsen också! Då jag inte kan vara med på edda/forsen tävlingen i juni då den ligger under studenthelgen och min lillebror tar stundenten..
 
Tess och Tinna på hrimfaxis vårtävling 2012 ↓
 
Ska du tävla något i år? Vilka tävlingar i sådant fall?

time to sleep

Idag har det varit en ganska så lugn dag. Iallafall när det gäller stallet. Skrittade barbacka tillsammans med Sanna en liten bit sen fick min häst en massa kärlek och en massa gott att tugga på, det är ju trots allt fettisdagen som jag har utnyttjat till fullo, haha. En riktig mysdag helt enkelt.
 
 
Ska lägga mig och läsa lite nu innan jag slår igen mina blå, läser för tillfället två böcker samtidigt vilket är lite förrvirrande så skulle vara skönt att bli klar med minst en. God natt alla söta rara läsare!

what would you attempt to do if you knew you could not fail?

 
 
 
 

take a walk

En fruktansvärt vacker film. Slutet ♥!! Höhö, nej seriöst. Denna dag var mest en "ha rolig" dag inte så stenseriös ridning. Se och njut..
 
 

Självförtroende

Att ha självförtroende i ridning och hantering är väldigt viktigt. Att våga lita på sig själv, att ta för sig. Dock ska det ju heller inte bli för mycket utav det goda, ridning och hästhantering ska vara under respekt!
 
Jag vet att jag kan få lite dåligt med självförtroende ibland, men det gäller att kämpa och vilja nå sina mål, stora och små. Jag ser mig och Urta på en stor tävling med folk som apploderar och hejjar, vi har världens finaste samspel jag och min häst, vi töltar runt med en gulblå rosett och är lyckligast på jordklotet. Dit ska vi komma. Där vill vi vara. Jag vet att vi kan jag måste bara våga rida
 
Några tips på att stärka sitt självförtroende:
- Utvärdera sina ridpass och stallvistelser. Vad gick bra idag, vad kan jag öva mer på?
- Inte vara för hård mot sig själv, bygg upp ditt självförtroende sakta men säkert.
- Lär känna din häst
- Sluta när det går som bäst
- Lär känna dina styrkor och svagheter och balansera dom
- Ta emot kritik på rätt sätt
- Tänk positivt!
- Var dig själv, tänk inte på så mycket vad alla andra runt om kring tycker.
 
Att ha en bra instruktör och fina vänner som stöttar en är så viktigt.
Att höra ifrån någon att "det såg bra ut, vad fina ni är" när jag red eller liknade kan lyfta hela min dag och lyfter även mitt självförtroende, JAG har gjort någonting bra. Jag själv älskar att ge positiv feedback till folk i min omgivning, för jag vet själv hur mycket den där kommentaren kan göra, men det ska heller inte bli falsk. Då blir det tvärtom effekt. I dags läget har mitt självförtroende ökat i samband med att jag känner själv vilket bra jäkla jobb jag har gjort med min häst. Jag ser på bilder hur min sits har förbättrats under ett år. Jag är mer säker i mig själv.
 

Tölt-lycka

Idag har jag och min häst TÖLTAT på riktigt! Flera varv i tölt utan växlingar och travtakt!!! Jag är så himla lycklig! Är sååå himla nöjd med min häst och med mig själv. Det var i höger varv det gick bäst, hon är mer travtaktig, passtaktig och växlar i vänster men fick tölt där med tillslut. Jag kommer ha träningsvärk imorgon kan jag lova.
 
Red ju lektion idag. Vi gjorde skänkelviksövningar i skritt och tölt. Vi tränade också på att få ner hästens hals och huvud för att få hästen att slappna av. Urta får guldstjärna idag. Hon var klockren! Lite spänd i början utav passet men i slutet red jag med en stor WOW effekt! Världens bästa häst.
 
 

Big dreamer

Stora och små mål för mig och Urtis. Lång och kortsiktiga helt enkelt. Men ack så viktigt att man har mål att sträva mot kan jag tycka!
 
Kortsiktiga mål:
- Hitta balansen och sträka traven ytterliggare
- Tölta taktrent
- Få bättre sits
- Bli bättre på att longera
- Snygga korrekta galoppfattningar i båda varven
- Hålla oss på banan på våran första tävling
- Lastträning
 
Långsiktiga mål:
- Korrekt sits
- Tölta taktrent i rundad form
- Hitta ökad tölt
- Visning med mål som förstaklass
- Tävla SM
 

a masterpiece of dna

Smygtitt utav en film på mig och Urtis som kommer upp i veckan!
 
 
 

Skåpstädning


Morgonstall och super frulle

Godmorgon! Morgonstallet är klart och jag och sanni sitter och snackar och äter en fantastiskt god frulle.

Nu ska jag ut och rida på min lilla gula. Frida ville titta lite också när jag red så det blir nog bra.

Imorgon är det måndag och jag längtar! Japp ni läste rätt, inte för att det är just måndag och ny jobbvecka utan för att lektionerna för Frida drar igång igen! Hoppas ni har en lika fantastisk söndagsmorgon som jag!


Världens bästa lördag

Idag har det varit en fantastik dag.

För det första en grym dag med bästa folket på vintermästerskapen med sjukt fina hästar!!

För det andra försvann klumpen av oro som jag haft i magen bort och det känns hur bra som helst, såklart!

Och för det tredje var min häst freaking amazing idag när jag red!!

Nu blir det mellomys med sanni och Lena..
Mer behöver jag inte skriva känner jag.


Min livskamrat

Tindra är hennes namn. Min katt, min sambo ♥
 

T8

Wööööö!!! Hejja alla grymlingar!!!


Hjälmjakt

Jag är på jakt efter en ny hjälm och har varit det ett tag men jag tycker att det är så himla svårt. Jag är ingen hjälmfantast direkt. Idag rider jag i en sammetshjälm ifrån hööks som jag har haft i vad som känns hundra år.
 
En bild från lagshowen på lag-sm på mig och Tinna. Charmigt värre. Ja, en sådan hjälm har jag iallafall i dags läget. ↓
 
Jag vill helst ha en plasthjälm tror jag och har kollat lite på en ifrån hööks..Men jag är inte helt säker på den ännu..Vad rider ni i för hjälm?
 
Denna hittar ni HÄR!
 

Just nu på forsen

Tacomys på forsen, kan inte bli så mycket bättre.

Imorgon blir det extra tidigt morgonstall så vi är på plats på vintermästerskapen när tävlingen drar igång. Är sjukligt taggad inför morgon dagen, älskar att åka på tävlingar!
Undra om jag kommer ha någon röst kvar efter imorgon?

verkligen stenseriösa b-rudar!


Färger på isabeller?

Jag kan inte bestäma mig riktigt vad jag ska köra för färg på Urtisen. Nu har vi en salig blandning av allt från marinblått till olivgrön. Jag har sagt länge att jag vill köra på en rosa outfit med bling och hela kittet, men tror jag har ångrat mig lite där. Vi har en extremt rosa reflexoutfit kan jag lova, det kanske räcker? Jag ångrade mig där samma sekund jag skrev det. Man kan nog aldrig få nog utav just rosa.
 
Hur söt?!?! Man kan ju säga att vi syns iallafall..
 
Jag har kollat runt llite om jag hittar någon färg som jag skulle falla för på isabeller och vad andra har på sina gulingar. Många tycker att naturnära färger är det snyggaste, typ olivgrönt, brunt och vitt. Medans många har kört på turkost. Många dissar färgen orange och där håller jag med! Orangt är snyggast på mörka hästar enligt mig.
 
Just nu tror jag att jag vill jag typ köra på så stilrent som möjligt, jag har all min utrusting i svartläder med silverspännen (utom sadeln som har mässing), till det vill jag bara ha lite vittbling på tränset och helst en padd under sadeln. Svårt det där.
Vad tycker ni är snyggast färg på isabeller??
 
Grått med rosa detaljer↓
Grå/brunt/grönt någonting↓
Marinblått med röda kanter↓
 

Please dont hold me down

Saker att se framemot är alltid roligt. 2013 är inget dumt år, detta kommer att bli epic.
 
Δ Bandit rock awards
Δ Min och Urtas första "riktiga" tävling
Δ Lag-SM och allt där till
Δ Min vän Jenny kommer hem igen
Δ Alla träningar och tävlingar
Δ Eventuellt visning
Δ Söka in till hippologen uppe på Wången
Δ Söka in till Strömsholm
Δ Förhoppningsvis komma in på något av ovanstående
Δ Troligtvis Peace and love
Δ SM
Δ Resor
Δ All utveckling med Urta och mig själv
 
Jag är lycklig
 
 
Har du något roligt att se fram emot 2013?

Ute i mörkret

Kom just hem efter stallet. Red ut i en kolsvart skog med Hörnet. Ganska så jätte mysigt faktiskt. Pigga och glada hästar. Måste säga att det enda som känns positivt med att det kommit mera snö är att det är himla bra träning för hästarna att pulsa runt i. Ska passa på att träna mer ute på åkrarna nu medans snön är kvar. Här ska muskler och kondition byggas! Annars längtar jag hur galet mycket som helst till VÅREN!
 
Längtar också tills imorgon, då är det fredag och fredagar är ju alltid bra! Extra bra blir den då dagen efter jobbet börjar med ett litet firande och sedan forsen för hela slanten. Underbart!
 
Känns förövrig hur kul som helst att det redan ramlat in så pass många läsare, det gör mig glad! Tack och god natt.
 
Fina rumpor! Hörni júlia urta & jag vintern 2011↓
 
 

Tölt in harmony

När jag väl bloggar om vintermästerskapen så var det ju Sverigepremiär för en ny gren som många av er redan har hört talas om, tölt in harmony. Grenen går ut på att vara mer hästvänlig och hästarna ridbara. På första videon är det Denni som förklarar hur man ska rida (jag som filmar) och på andra är det på Madelen Johanson på Óskadis från Tallbacken som rider TiH (inte jag som filmar)
 
 
 
Mina egna tankar om det här är positivt! Det är en bra tävlingsgren för ryttare och häst, roligt med något nytt. Dock verkar grenen vara komplicerad att döma då verkligen alla moment spelar roll, även sits och inverkningar, sen ska man dela och greja så den verkar lite klurig att just döma.
 
Jag hörde folk (när jag stod i fikakön) prata om just tölt in harmony, de som sas var att grenen var ganska tråkig för en publik att titta på om det skulle varit fler än typ fem ekipage och inte lika flotta hästar. Jag kan hålla med till viss del men jag tycker att själva grenen är en nyttig och bra gren för både ryttare och hästar och då bryr jag mig inte så mycket om hur pass det roar en publik.
 
Jag skulle om något år kunna ställa upp och tävla i den här grenen, men i dags läget håller jag mig nog till ovalbanan..På lördag kommer det vara en clinic när tävlingen är slut på Strömsholm. Jag är lite sugen på att stanna kvar och lära mig mer om grenen, men få se hur det blir med det.
 
Vad tycker ni om denna gren? Något som ni själva skulle kunna tävla i?

Vintermästerskapen del 2

 
På lördag är det dags för den andra deltävlingen av vintermästerskapen! Himla rolig tävling kan jag tycka!
Själv är jag inte med och tävlar då varken jag eller Urtis är redo för det, vi sparar oss tills nästa år istället.
Men bland annat ska Frejsing vara med och tävla, och vilka kommer vara bästa hejjarklacken om inte forsengänget?! Man kan ju säga som så att vi utklassar alla på läktaren ;).
Första tävlingen var vi där och hejjade på Sanna och Toti. Sanna kom trea i V5 och Toti vann femgången!
Är dom grymmast eller vad?
 
Förmodligen sover jag Fredag till Lördag (säkerligen Lördag-Söndag också) på Forsen, morgonfodrar käkar frulle och sedan åker till Strömsholm och hejjar satan. Himla fina ekipage det är med måste jag säga. Fanns många hästar man ville plocka med sig hem från första tävlingen.
 
En del av The gang(sters?) på Vintermästerskapen. Söta tycker jag att vi är.

Lisur, Sagurt, jag, Hörnet & Sanni↑
Jag & Frejsing↓

Hestamix

Har köpt nytt foder till Urtisen. Hestamix heter det och jag har bara hört en massa bra om de fodret så provar en säck nu så får vi se. Hestamix är en müsli för grövre hästraser som t.ex. islandshästen. Det innehåller alla vitaminer och mineraler hästen behöver och motverkar exem och är tydligen riktigt bra för hovarna också. Det var Emily även känd som Hörnet (emilisa.blogg.se) som fick mig att köpa detta kraftfoder då hon haft det en längre tid och jag varit så nyfiken på det.
 

you´re better than alright

Här får ni se en film när Frida rider Urta. Det här var typ första eller andra gången Frida red Urta. Ska försöka filma någon dag så ni får se skillnaden som är redan nu. Älskar min lilla gulastjärna. Hon är så himla villig och energisk som ni kanske ser, hehe.
Kolla gärna i helskärm, jag har filmat med min iphone så inte så bra kvalitet eller storlek men bättre än inget är det.
Enjoy!
 
 

Finally you have found somthing perfekt and finally you have found your self

Tänkte berätta lite om mig själv i detta inlägg, för det kan ju vara kul att veta vem det är man läser om och så vidare.
 
Mitt namn är Johanna Magnusson, jag är född 1992 så jag blir 21 år ung den 9de Augusti. Jag har lite smått (läs extrem) ångest över att livet går så fort, jag vill så himla mycket!
Jag är helt galen i islandshästar. Världens bästa.
Jag har ridit sen jag var runt sju år. Började på storhäst och ponny men gick över till islandshäst när jag var runt 15-16 år.
Till våren söker jag in till Strömsholm (inrikting islandshäst) och upp till Wången (hippolog). Jag vill helt enkelt jobba med hästar. Min högsta dröm är att få åka till Island och jobba där. Hur jäkla coolt skulle inte det vara?!
Jag Ä L S K A R musik. Framför allt Red hot chili peppers, de är mina gudar. Ibland kan jag få för mig att jag är en såndär coolrocktjej som spelar gitarr, fast egentligen plingar jag lite på "lilla snigel" typ.
Jag har givetvis de bästa vännerna och familjen.
 
Jag är världens stoltaste och lyckligaste ägare till det vackraste i hela jäkla unirversum min Urta från Allemansängen.
Ett isabell sto född 2007 som är under Minja från Onödan som tyvärr gick bort mars 2012 och efter Ymir från Allemansängen som numera finns i Norge.
Jag köpte Urta som en "liten" oinriden fyraåring hösten 2011. Jag har ridit in henne själv med vägledning från min gamla ridinstruktör Anna Danielsson, och nu hjälper min nuvarande ridinstruktör Frida Lindström mig med tölten. Hon är en klockren fyrgångare med stora luftiga rörelser och mycket vilja. Urta utvecklas för varje gång jag rider henne, hon blir bara mer och mer stabil och lyhörd. Hon är helt fantastisk.
 
 
Mig kan du för det mesta hitta på Forsen, det är där jag har min häst och rider för Frida. Det är helt enkelt där det händer. Kan vara jordens bästa ställe! Det är som gjort för islandsryttaren med ovalbana, två belysta paddockar, ridhus, enorma hagar, stort stall, gäststall, rundkorall och underbara ridvägar!

Somthing good can work

Hej alla!!
 
Jag har klurat och tänkt ett bra tag på att börja blogga igen och jag gör det med största motivation och glädje! Min förra blogg som jag skrev på (jmsislandshast.blogg.se) tynade långsamt bort och jag var varken nöjd med mitt innehåll eller min inställning till bloggen.
 
Därav startar jag en ny blogg med nya fräscha inlägg. Och ja, detta kommer vara en hästblogg, de är det allra bästa!
2013 har jag sagt till mig själv är mitt år. Ingen ska få förstöra för mig och jag har stora fina mål att uppnå.
 
Jag är så sjukligt taggad att blogga igen och jag hoppas att du kommer att läsa min blogg om mig och min största kärlek islandshästen. Speciellt islandshästen Urta från Allemansängen. Hon är mitt livs kärlek kan jag lova er.