Den travtaktiga hästen.

Om du har en häst som helst bara travar eller är väldigt travtaktig så gäller det att kämpa, det krävs mycket tålamod och tid.
 
 
Du måste rida din häst så att den förlänger och stärker överlinjen och jobba med bukmusklerna utan att den spänner sig. Man behöver ta hjälp utav alla sorter utav övningar för att stärka hästen. Du ska träna på att få hästen att länga/korta steget, få hästen att bära sig bätte och att ha hästen mjuk och smidig. Detta kan du göra genom att t.ex. rida serpentiner, öppna, fram och bakdelsvändningar eller skänkelvikningar. De övningarna använder jag mig mest av.
 
Du vill hitta det laterala mönstret i din traviga lilla häst. Det gör liksom inget att den grisepassar i början, det är bara bra! Hästen har börjat jobba på rätt sätt och med andra muskler. Hästen söker sig mer mot tölten.
 
Hästen måste klara av att få rätt vinkel och träda in med bakbenen under sig och sänka halsen för att sedan hitta balansen även när den är lång. En travtaktig häst drar ofta upp huvudet och spänner sig, då ska man absolut inte dra i tygeln för att försöka få ner hästens huvud och hals! Det gör bara så att hästen får det svårare för sitt rörelsemönster med bakbenen och att träda in under sig, den tappar balansen. Lätta istället ditt säte och låt hästen få ha lite slappare tygel, men fortsätt rid tölt tills hästen hittar balansen töltar och sänker huvud och hals, då ger du eftergift.
 
Träna mycket övergångar och varierat. Träna upp hästens styrka med hjälp utav kavaletti, löshoppning, simning och skogsridning. Rid i olika tempon. Tölten kommer att komma successivt. Det är en lång uppbyggnadsperiod och det finns inga genvägar om man vill ha en hållbar häst. Jag och Urta har hållt på med töltträning och muskelbyggnad i snart ett år. Nu kan vi tölta!



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback